κυνηγός μελισσών


Cantharidae?

Τη συγκεκριμένη φωτογραφία καθώς και το βίντεο που ακολουθεί τα τράβηξα σε μία περιοχή κοντά στον ποταμό Νέστο. Μου έκανε εντύπωση το ότι η μέλισσα δεν κουνιόταν καθόλου παρότι πλησίαζα. Οπότε παρατήρησα το μικρό σκαθάρι να ρουφά τους χυμούς της. Δεν ήταν το μόνο του θύμα, σε άλλο ένα λουλούδι υπήρχε μία ακόμη μέλισσα, ακίνητη κι αυτή.

Έψαξα στο διαδίκτυο για να ταυτοποιήσω το είδος αυτού του σκαθαριού όμως σε όσες ελληνικές μελισσοκομικές ιστοσελίδες επισκέφτηκα δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο. Το πιο κοντινό που βρήκα ήταν το Dermestes Lardarius από την ιστοσελίδα βυσσινή μέλισσα που παρεμπιπτόντως ήταν και το πιο αναλυτικό σχετικά με τις ασθένειες και τους εχθρούς των μελισσών.

Το παραπάνω είναι κι ένα βιντεάκι που τράβηξα. Φύσαγε πολύ γι’ αυτό και χάνεται τόσο συχνά η εστίαση. Επίσης η σταθεροποίηση ήρθε μέσω ενός εργαλείου του youtube. Έτσι κι αλλιώς όμως χωρίς τρίποδο είναι πολύ εύκολο να χαθεί η εστίαση σε μακροφωτογράφιση πόσο σε μακροβιντεοσκόπηση.

Μπορεί να μην είναι κάτι σοβαρό και να είναι κάτι συνηθισμένο για τους μελισσοκόμους όμως επειδή γενικά τα μελίσσια έχουν πολλούς εχθρούς και μάλιστα και εισαγόμενους, θεώρησα ότι έπρεπε να ανεβάσω αυτή τη φωτογραφία και το βίντεο ως ένα είδος προειδοποίησης. Ελπίζω φυσικά να είναι κάτι συνηθισμένο και εύκολα αντιμετωπίσιμο.

Σχολιάστε