τα μαγικά ραβδιά του Στίνετ


Ένας ακόμη μύθος καταρρίφθηκε τώρα τελευταία. Οι Νεάντερταλ δεν είναι οι χοντροκομμένοι βάρβαροι που πιστεύαμε. Για την ακρίβεια, λένε οι επιστήμονες, πολύ πριν τον σύγχρονο άνθρωπο άρχισαν να αποτυπώνουν τον κόσμο γύρω τους. Ήταν οι πρώτοι καλλιτέχνες (1). Η  Τέχνη ήταν και είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο κατανόησης του κόσμου αλλά και του εαυτού μας. Ο μακρινός ξάδερφος του ανθρώπου άρχισε να αποτυπώνει το τι έβλεπε γύρω του, τον κόσμο γύρω του με βασικό βοηθό την κόκκινη ώχρα πάνω σε λεία κομμάτια βράχου ενός σπηλαίου. Έκτοτε το ταξίδι αυτό συνεχίζεται αδιάκοπα και ο πέμπτος πίθηκος, δηλαδή εμείς,  έμεινε το μόνο ζώο που μπορεί να δημιουργήσει τέχνη μια και τα ξαδερφάκια μας εξαφανίστηκαν ή μάλλον ενσωματώθηκαν μαζί μας γενετικά (2).

Ο τρόπος που αποτυπώνει τα πλάσματα της φύσης (κι όχι μόνο) ο Στίνετ ( Stinnet) πάνω στα ραβδιά του δεν μπορεί παρά να σε μαγέψει. Σαν σύγχρονος σαμάνος παγιδεύει  την ψυχή  των ζώων στο ξύλο και τους χαρίζει την αιωνιότητα. Ένας λύκος, ένας σκίουρος, ένας κροταλίας θα γεννηθούν μέσα από το κομμάτι ξύλου που θα μαζέψει με μεράκι σε μία βόλτα του στο δάσος. Στα βίντεο του Στίνετ βλέπουμε όλο το τελετουργικό της γέννησης ενός έργου. Θα μας πάρει μαζί στο δάσος, σε αυτά τα πανέμορφα δάση της αμερικάνικης ηπείρου. Τόσο όμορφα σαν ψεύτικα, με συντροφιά την όμορφη σκυλίτσα του, Περλ. Θα χαθούμε μαζί του ανάμεσα στα δέντρα, θα ψαρέψουμε σε ένα όμορφο ήσυχο ποταμάκι, θα δούμε άγρια άλογα (τα πασίγνωστα Μάστανγκ).

Δυσκολεύτηκα πολύ να ξεχωρίσω κάποια από τα βίντεό του, τα οποία τα θεωρώ πρότυπα ομορφιάς και αρμονίας.

Έτσι διάλεξα ένα μικρό βίντεο από την θερινή έκλειψη του 2017.

Καθώς και την σμίλευση ενός ανατολικού βασιλικού φιδιού (eastern king snake) πάνω σε ένα κλαδί λευκής βελανιδιάς , αποτυπωμένα και τα δύο σε ένα ραβδί περιπάτου. Προσέξτε πόσο ζωντανό μοιάζει το φίδι πάνω στα φύλλα της βελανιδιάς. Νοιώθεις ότι θα το ακούσεις να σέρνεται και να σπάει τα κλαδάκια στο πέρασμά του. Είναι εκπληκτική αυτή η αρμονία που βγάζει αυτό το σύμπλεγμα τόσο ως προς το δέσιμο των φορμών όσο και των χρωμάτων.

Αξίζει να δείτε και τις άλλες δουλειές του Στίνετ . Είναι εξίσου εκπληκτικές και μαγευτικές.


(1) Άρθρο του Γκάρντιαν σχετικά με την καλλιτεχνική φύση των Νεάντερταλ https://www.theguardian.com/science/2018/feb/22/neanderthals-not-humans-were-first-artists-on-earth-experts-claim
(2) Άρθρο σχετικά με τη σχέση DNA Νεάντερταλ και σύγχρονου ανθρώπου http://cogweb.ucla.edu/Abstracts/Goodwin_00.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s