ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης, ένα αντίο.


Σαρωμένο-4

Χτες πέθανε ένας μεγάλος Έλληνας σκιτσογράφος-εικονογράφος. Μεγάλος για την δουλειά του και σημαντικός. Προσωπικά τον γνώρισα τόσο από την συμμετοχή του στην Παγκόσμια Αντιφασιστική Έκθεση Γελοιογραφίας που έγινε το 1975 όσο κι από τις εικονογραφήσεις του σε διάφορα παιδικά βιβλία αλλά και στο περιοδικό «το Ρόδι» όταν επανεκδόθηκε την δεκαετία του 90.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Βαγγέλη Παυλίδη είναι: η καρικατούρα, ο ρεαλισμός καθώς και η διεισδυτική ματιά του , βασικό χαρακτηριστικό των μεγάλων σκιτσογράφων. Σε αντίθεση με άλλους Έλληνες γελοιογράφους έχει πιο τρισδιάστατη υφή το σχέδιό του, με χαρακτηριστική σκίαση που προσδίδει και το χαρακτηριστικό ανάγλυφο των εικόνων του.

Περισσότερα όμως για τον ίδιο από τον ίδιο στην προσωπική του ιστοσελίδα. Επίσης ενδιαφέρουσα βρήκα την ιστορία που υπάρχει πίσω από την δημιουργία της κουκουβαγίτσας που συντρόφευε πολλές γελοιογραφίες του.

Γενικά στον χώρο της γελοιογραφίας έχουμε μία πλούσια παράδοση, άγνωστη στο ευρύ κοινό. Το σκίτσο της ανάρτησης αποτελεί μέρος του βιβλίου από την έκθεση του 1975 που προανέφερα και είναι των εκδόσεων Καστανιώτη. Αν το βρείτε αξίζει να το αγοράσετε διότι πέρα από τα εξαιρετικής ποιότητας σκίτσα θα βρείτε κι άλλους Έλληνες σκιτσογράφους όπως ο ΚΥΡ ή ο Μαρουλάκης , στα πρώτα τους βήματα οι πιο πολλοί.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s