όχι άλλη ανοχή


Στην πορεία δεν πήγα. Όχι γιατί δεν ήθελα αλλά διότι κάποια αναπνευστικά κουσούρια από παλιές πορείες δεν με αφήνουν. Όταν άκουσα για τους νεκρούς ένιωσα να χάνεται η γη. Κατευθείαν σκέφτηκα τους ανθρώπους τους. Να πάει ο άνθρωπό σου στην δουλειά και να σου πουν ξαφνικά ότι… πάει. Δεν ξέρω αν είναι προβοκάτσια ή όχι (αν και πιστεύω ότι είναι γιατί πολύ ακριβείς ήταν αυτοί οι εμπρησμοί. Θα θελα όμως να δω να τιμωρούνται οι ένοχοι. Είτε είναι ανεγκέφαλοι είτε όχι δεν νομίζω ότι έχει σημασία. Δολοφόνοι είναι. Δολοφονία ήταν αυτό. Και δυστυχώς έχουμε παρασυνηθίσει σε αυτή την τυφλή βία. Σκεφτείτε πόσα θύματα αθώα μετράμε τελευταία. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς τους νεκρούς.

Άλλο όμως αυτό κι άλλο η εκμετάλλευση του θανάτου τους από τα διάφορα κοράκια κυρίως πατριδοκάπηλα.

Η κοινωνία φυσικά και πρέπει να διεκδικεί ασχέτως τι λένε τα διάφορα παπαγαλάκια που κρύβουν πολλά μα πάρα πολλά. Δεν είναι ανευθυνότητα να διεκδικείς όπως ειπώθηκε από τον κατεξοχήν ανεύθυνο πρωθυπουργό GAP. Ανευθυνότητα είναι η απροκάλυπτη ατιμωρησία, ο βοναπαρτισμός. Ανευθυνότητα είναι να μιλάς για βία ενώ εφαρμόζεις βία με όλα τα μέσα.

Συνένοχο προσωπικά στο έγκλημα θα έβαζα και την τράπεζα της marfin. Σύμφωνα με μαρτυρίες δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου, η πόρτα ήταν κλειδωμένη, το σύστημα πυρόσβεσης δεν λειτουργούσε και το κατάστημα λειτουργούσε ενώ υπήρχαν σημάδια για επεισόδια. Όχι δεν αγιοποιώ τα καλόπαιδα. Δολοφόνοι είναι κι αυτό είναι απλά ξεκάθαρο. Αλλά εγώ προσωπικά θεωρώ και υπεύθυνη την τράπεζα που δεν προστάτεψε τους υπαλλήλους της. Είναι μία αφορμή , άσχημη αφορμή, να διερευνηθούν κι άλλες εταιρίες και οργανισμοί για το κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις τα κτήρια στα οποία στεγάζονται και λειτουργούν.

Είναι βασικό χαρακτηριστικό μας η ανοχή. Παλικαρίζουμε αλλά στην κρίσιμη στιγμή ανεχόμαστε καταστάσεις. Ανεχόμαστε την βία από όπου κι προέρχεται. Ανεχόμαστε τη λαμογιά. Ανεχόμαστε την διαπλοκή, την παραβατικότητα. Ανεχόμαστε καταστάσεις που μας υποβαθμίζουν. Για αυτό ίσως το τραγούδι του κυρ Μέντιου να μας συγκινεί τόσο. Ανεχόμαστε κι ας μας πονάει το σαμάρι. Φταίμε για αυτό. Κι αυτή η ανοχή έχει θύματα, ανάμεσά μας, στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στο μέλλον μας.

Αν δεν είχαμε αυτή την αυτιστική ανοχή ίσως να μην θρηνούσαμε ούτε τους τρεις υπαλλήλους της marfin , ούτε τον 25χρονο πρόσφυγα , ούτε τον 15χρονο αφγανό.

Να μην το αφήσουμε να περάσει έτσι. Το οφείλουμε έστω και συμβολικά.

Προσωπικά για μένα ήταν παρήγορο που πήγε τόσος κόσμος στην πορεία. Φυσικά είναι ανόητος όποιος πιστεύει ότι όλοι αυτοί ήταν οργανωμένοι οπαδοί. Όμως αυτό το άδικο θανατικό δεν μπορώ να πω ότι μου φεύγει από το μυαλό. Όπως δεν μου φεύγει κι από το μυαλό και το γενικότερο κλίμα βίας τόσο από τους διαδηλωτές όσο κι από την αστυνομία (για τους πιο υποψιασμένους ας ψάξει πώς λειτούργησε η αστυνομία αρκετά πιο μετά και χωρίς να προκαλείται). Η κοινωνία μας βρίσκεται πραγματικά σε αδιέξοδο και δυστυχώς δεν βλέπω από τις πολιτικές δυνάμεις την πρέπουσα σοβαρότητα αλλά κυρίως παραπολιτικά παιχνίδια – ειδικότερα από τους πατριδοκάπηλους.

:-/

8 thoughts on “όχι άλλη ανοχή

 1. Να τιμωρηθούν όμως ΟΛΟΙ οι δολοφόνοι των θυμάτων. Και αυτοί που έβαλαν τη φωτιά και όσοι δε φρόντισαν να υπάρχει η κατάλληλη πυρασφάλεια στον εργασιακό χώρο και όλοι όσοι ήταν έξω από την τράπεζα και φώναζαν τους εργαζόμενους απεργοσπάστες και δεν άφηναν τα πυροσβεστικά να πλησιάσουν το κτίριο. Όλοι τους είναι υπεύθυνοι και πρέπει να τιμωρηθούν.

  (και εγώ δεν ήμουν εκεί. σχολιάζω σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει στο ίντερνετ από χθες)

  Μου αρέσει!

 2. για το τελευταίο, το ότι εμποδίστηκε το ασθενοφόρο, από όσο έμαθα δεν ισχύει αλλά επειδή η ανθρώπινη βλακεία έχει απίστευτα όρια και πάλι κρατάω μικρό καλάθι.

  θα πρόσθετα πάλι την marfin που βγαίνουν καταγγελίες ότι εκβίαζε τους εργαζομένους για να μην απεργήσουν αλλά και για αυτό πάλι κρατάω μικρό καλάθι.

  όπως δεν πιστεύω όλα όσα ακούω στα κανάλια έτσι και με τις φήμες.

  είμαστε σε πονηρούς καιρούς δυστυχώς και τα κοράκια έχουν λουφάξει και περιμένουν για θύματα.

  – συμφωνώ μαζί σου

  Μου αρέσει!

 3. Δεν είναι τραγικό που ακούμε τόσα και δεν εμπιστευόμαστε κανέναν; Εμένα με τρομάζει λιγάκι αυτό. Φοβάμαι ότι έτσι θα είναι τα πράγματα από εδώ και εμπρός και ποτέ δεν θα ξέρουμε την αλήθεια.

  Μου αρέσει!

 4. βασικά με τρομάζει πολύ αυτό έχουμε μπει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. πρέπει να φιλτράρουμε πολύ περισσότερο μια είδηση και δυστυχώς τα μμε για μένα είναι τραγικά αναξιόπιστα με ελάχιστες εξαιρέσεις.

  μαζί σου. φοβάμαι , αλλά προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος όσο γίνεται.

  όταν άκουσα την είδηση μου ήρθε μια απελπισία, όταν είδα το καπήλευμα ένιωσα θυμό.

  τώρα αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει με γρήγορες διαδικασίες το νομοσχέδιο αντί για αύριο. δεν είναι τουλάχιστον αισχρό αυτό;

  Μου αρέσει!

 5. Δεν ξέρω αν είναι προβοκάτσια ή όχι.
  Από τη μία, θέλω να πιστεύω πως δεν είναι, γιατί, τοποθετώντας τον εαυτό μου από την πλευρά των επαναστατούντων και όχι του βαθέος κράτους, δε θα ήθελα να νιώσω ότι βιάζομαι να το επιρρίψω και αυτό στο (παρα)κράτος, ως μικρό μέρος μιας μεγάλης και απόλυτης συστημικής προσέγγισης μιας μεγάλης συνομωσίας που γίνεται εις βάρος μας.
  Έχοντας ζήσει πορείες στο παρελθόν, βέβαια, γνωρίζω αυτό που γνωρίζουν λίγο-πολύ όλοι, πως όσοι είναι οι κουκουλοφόροι μπάχαλοι, άλλοι τόσοι είναι και οι «κουκουλοφόροι» παρακρατικοί προβοκάτορες, ίσως και παραπάνω.
  Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι το λιγότερο.
  Το σημαντικό είναι ότι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, δεν μπορούν και δεν πρέπει να καταφέρνουν να μειώνουν το δικαίωμα μας στη διεκδίκηση και στη διαμαρτυρία.
  Και το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι ότι 3 άνθρωποι δεν υπάρχουν πια. Και πάνω σ’ αυτό δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα παραπάνω.

  Μου αρέσει!

  • Θα πάρω λίγο πιο πέρα την σκέψη σου. Νομίζω , βλέποντας πιο καθαρά, ότι καν δεν έχει και σημασία να κρυφτούμε και πίσω από τις «ευθύνες» της τράπεζας. Δεν έχει σημασία αν ήταν μπάχαλοι ή παρακρατικοί. Το θέμα είναι ότι ανεχτήκαμε έναν αυξανόμενο φετιχισμό της βίας όπου οι διάφορες μπαχαλοπρωτοπορίες οδηγούσαν σε σύγκρουση σχεδόν οποιαδήποτε πορεία.

   Δεν μιλάμε φυσικά για τις περιπτώσεις που απρόκλητα τα ΜΑΤ την πέφτουν. Μιλάμε για τις περιπτώσεις όπου από του πουθενά οι μπάχαλοι το διασκεδάζουν. Το ότι γενικά ο ευρύτερος χώρος δεν είχε αντιδράσει σε αυτόν τον εκβιασμό είναι μία μεγάλη ευθύνη. Και μέχρι στιγμής μόνο την α.κ. έχω δει να το συνειδητοποιεί αυτό καθώς και κάποιες άλλες αυτόνομες κινήσεις.

   Γενικά καθόλου δεν το αποκλείω να ήταν «αγνοί» μπάχαλοι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ανεγκέφαλοι δολοφόνοι.

   Νομίζω ότι στις επόμενες πορείες είναι υποχρέωση του κόσμου όχι μόνο να τους απομονώσει αλλά και να τους αφοπλίσει. Δεν πρέπει πια να τους αφήνουμε να μας εκβιάζουν. Έχουμε ΜΑΤ, λήτες και ομάδα ΔΙΑΣ , θα χουμε και τα μπάχαλα…;

   Μου αρέσει!

 6. Σύμφωνοι.
  Εγώ πιστεύω πως υπάρχουν μπλοκ στις πορείες καλά περιφρουρημένα αλλά προφανώς δεν αρκεί αυτό. Μπορεί να χρειάζεται να τους αφοπλίζουμε, όπως λες.
  Αλλά απ’ την άλλη, σκέψου μετά το θέαμα μιας πορείας στην οποία οι διαδηλωτές πλακώνονται «μεταξύ τους». Και να βλέπει ο γέρος απ’ την τηλεόραση και να φοβάται ότι την Ελλάδα την κατέλαβαν χούλιγκανς.
  Όχι πως δεν είναι ήδη αλήθεια.
  Πραγματικά, δεν ξέρω ποιο είναι το καθήκον του διαδηλωτή τελικά.
  Εγώ νόμιζα πως πας εκεί για να διεκδικήσεις μαζί με τόσους άλλους ή τέλος πάντων για να δείξεις ότι δε συμφωνείς με πέντε δέκα πράγματα και ότι δεν είσαι και τελείως μαλάκας.
  Τελικά δεν αρκεί αυτό.
  Γιατί δε σε φοβούνται.
  Ή γιατί σε φοβούνται πολύ.
  Αλλά πάντως γιατί δεν ντρέπονται.
  Οι όποιοι.

  Μου αρέσει!

 7. Κοίτα ειδικά στην αρχή αυτό θα περνιέται στην τηλεόραση. Αλλά με κάποιο τρόπο θα πρέπει να τους γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι ανεκτοί.
  Φυσικά και το πρωταρχικό καθήκον του διαδηλωτή είναι η διεκδίκηση αλλά και η περιφρούρηση της προσπάθειάς του. Από την άλλη δεν εννοώ να τους λυντσάρουμε.

  Ειδικά τις πορείες αυτή την περίοδο δεν τις θέλουν για πολλούς λόγους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα διάφορα παπαγαλάκια μίλησαν για έκτακτη κυβέρνηση που θα χει το δικαίωμα να απαγορεύει διαδηλώσεις.

  Όσο πάει και σκοτεινιάζει Ιάσωνα. Και δεν είναι ούτε η Τέφρα ούτε η Σκόνη της ερήμου. Χρειάζεται τώρα πολύ θάρρος και καθαρό μυαλό.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s