χρόνος, ένα πολύτιμο αγαθό.


Στα χέρια μου αυτή την περίοδο έπεσε το κείμενο του Σενέκα , Για το Σύντομο Βίο. Ο Σενέκας ήταν ένας αρχαίος λατίνος και στο κείμενο αυτό αναλύει την σπουδαιότητα του χρόνου ως αγαθού στην ζωή του ανθρώπου. Είναι ένα απίστευτα επίκαιρο κείμενο όπου μόνο οι ιστορικές του αναφορές σε κάνουν να αντιλαμβάνεσαι την παλαιότητά του.

Για τον Σενέκα ο χρόνος είναι το σπουδαιότερο αγαθό του ανθρώπου. Ο χρόνος δεν αγοράζεται και δεν επιστρέφεται. Όσο χρόνο καταφέρεις να κερδίσεις δημιουργικά για τον εαυτό σου τόσο πιο ισορροπημένος θα είσαι και ευχαριστημένος. Για τον Σενέκα οι άνθρωποι που κυνηγούν την εξουσία και μετά την καταριούνται γιατί τους στερεί την ελευθερία τους (του χρόνου) είναι ανόητοι. Πρώτο γιατί οι ίδιοι έχουν επιλέξει να «χαραμίζονται» έτσι και δεύτερο γιατί μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να το αλλάξουν.

Δεν θεωρεί ότι να είμαστε μίζεροι με τους υπολοίπους είναι το σωστό απλά φιδολοί, να έχουμε υπόψη την αξία αυτού του αγαθού που τόσος κόσμος προσφέρει απλόχερα και μετά παραπονιέται ότι το έχασε.

Τρέχουμε για να αποκτήσουμε πλούτη, τα αποκτούμε ή συνεχίζουμε να πιεζόμαστε για να τα αποκτήσουμε και προσπαθούμε συνεχώς σπαταλώντας το χρόνο μας να μην τα χάσουμε. Σε μία περίπτωση πχ όμως που διαπιστώσουμε ότι πιθανόν έρχεται το τέλος σπαταλάμε όλη αυτή την περιουσία για να κερδίσουμε έστω και ένα δέκατο του δευτερολέπτου , παράταση ζωής.

Ζήσε την ζωή σου σαν να ήταν η τελευταία προτείνει ο Σενέκας. Ασχολήσου με κάτι δημιουργικό. Κάτι που να μην νιώθεις ότι την σπαταλάς. Γιατί ο χρόνος χάνεται και ένα είναι σίγουρο ότι η ζωή σίγουρα κάποια στιγμή τελειώνει.

Προτείνει να διαβάζουμε φιλοσόφους (στην εποχή του δεν ήταν μόνο όσοι έφτιαχναν διάφορα συστήματα εξήγησης του κόσμου ή τρόπου ζωής αλλά και άνθρωποι με επιστημονικές γνώσεις). Διαβάζοντας φιλοσόφους κερδίζουμε χρόνο , σημειώνει. Διότι την σοφία που αυτοί απόκτησαν μέσα από την ζωή και την διαδρομή τους εμείς θα την πάρουμε έτοιμη.

Γενικά ένα κείμενο που σε κάθε εποχή (που τρέχουμε, τρέχαμε και θα τρέχουμε) είναι επίκαιρο.

Το βιβλίο υπάρχει στην εξαιρετική και προσεγμένη σειρά από τις εκδόσεις ποντίκι (ίσως η μόνη εφημερίδα που από πολύ παλιά ασχολιόταν και με τις εκδόσεις βιβλίων) πρόσωπα και ιδέες. Για όσους δεν το γνωρίζουν τα βιβλία μπορούν να τα βρουν στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων κοντά στην Νομική.

Είναι πραγματικά παράξενο ότι αυτή την περίοδο που ο έντυπος τύπος αντιμετωπίζει κρίση (και ετοιμάζεται πολύ πιο μεγάλη) οι εφημερίδες έχουν προσεγμένες και ιδιαίτερες προσφορές. Εξαίρεση στις μεγάλες εφημερίδες η έκδοση της βιογραφίας του jackson από την σαββατιάτικη ελευθεροτυπία . Όσο και να με άρεσε ο μακαρίτης αυτή τη έκδοση ήταν για να την βγάλει η espresso ή το tv zaping όχι η ελευθεροτυπία που μας έχει συνηθίσει σε άλλου επιπέδου εκδόσεις. Πολύ ενδιαφέρουσα και η σειρά του βήματος βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο. Ήδη η καταγωγή των ειδών έχει μπει στην βιβλιοθήκη και ετοιμάζεται προς ανάγνωση φυσικά (κι όχι προς έκθεση – κοιτάξτε πόσο διαβαστερός είμαι ).

ελπίζω να σας κέντρισα το ενδιαφέρον και φυσικά να ευχαριστηθείτε το κείμενο όπως το ευχαριστήθηκα κι εγώ!

καλή ανάγνωση!

Advertisements

4 thoughts on “χρόνος, ένα πολύτιμο αγαθό.

 1. Σωστός ο Σενέκας, αλλά δεν έπεισε το Νέρωνα!….

  Όσο για την «Καταγωγή των ειδών», κυκλοφορεί εδώ και μερικά χρόνια σε μια έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών. Δύσκολο κείμενο όμως. Την άρχισα τότε και δεν μπορούσα να την παρακολουθήσω. Χάθηκα κάπου εκεί μέσα στα φτερά των πεταλούδων… Σου εύχομαι να έχεις περισσότερη επιτυχία!

  Μου αρέσει!

 2. Ναι έχεις δίκιο. Δυστυχώς το είδα αφού την είχα ήδη αγοράσει.

  Ελπίζω να το καταφέρω αν και πιστεύω τέτοια βιβλία θέλουν παραπάνω από μία ανάγνωση.

  Σε ευχαριστώ και καλώς όρισες 🙂

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s