η άλλη αμέρικα


Την ώρα που γράφεται αυτή η ανάρτηση δεν έχουν ακόμη βγει τα αποτελέσματα. Δεν είναι γνωστό το ποιος θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ή αλλιώς ο πλανητάρχης. Ασχέτως όμως αποτελεσμάτων υπάρχουν δύο αναρτήσεις του αγαπητού Καπλάνι που αναφέρονται στην Αμερική πίσω από το γυαλί, την Αμερική των απλών πολιτών. Στο πρώτο κείμενο μαθαίνουμε για την πόλη Ηundson, που βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο ποταμό, την ιστορία της καθώς και κάποια χαρακτηστικά της εκεί κοινωνίας. Στο δεύτερο μέρος του κειμένου γίνεται μία αναφορά στην πολιτική ατμόσφαιρα που υπάρχει λόγω των εκλογών. Στο δεύτερο κείμενο έχουμε την παρουσίαση τριών αμερικανών πολιτών: ένα συνοπτικότατο βιογραφικό τους και την άποψή τους για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Αμερική σήμερα.

Προσωπικά βρίσκω σημαντικά τέτοιου είδους κείμενα που μας αποκαλύπτουν την άγνοιά μας για τους τόσο «γνωστούς» μας Αμερικανούς. Ο άνθρωπος έχει την τάση να γενικεύει και να τσουβαλιάζει. Έτσι όλοι είναι οι Αμερικανοί είναι «αμερικανάκια» με ότι συνεπάγεται αυτό. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και φυσικά δεν έχουμε μόνο εμείς αυτό το κουσούρι (της γενίκευσης).

Οπότε κείμενα σαν του Καπλάνι μας δίνουν αυτή τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουμε «πιο πραγματικά» τους φίλους και εχθρούς μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s